Săptămâna Mondială a Alăptării 1-7 august 2019

19. 07. 31

ALPÎn fiecare an, în perioada 1-7 august, în întreaga lume se sărbătorește Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân. Sloganul campaniei din acest an este: Informați părinții. Promovați alimentația la sân! Acum și pentru viitor!

Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân (SMAS) este celebrată în fiecare an în perioada 1-7 august, în peste 120 de ţări, dintr-un motiv foarte simplu, alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de a oferi copiilor de pretutindeni cel mai bun început în viață.

Alăptarea este o soluție universală care oferă tuturor un start corect și șanse egale în viață.

Alăptarea exclusivă - hrănirea sugarilor numai cu lapte matern în primele șase luni de viață - ajută copiii să crească, prevenind subnutriția, promovând dezvoltarea creierului și reducând riscul ca aceștia să devină supraponderali.

Alăptarea este, de asemenea, primul vaccin al nou-născutului, oferind anticorpi vitali și o stimulare a imunității.

De la primele momente ale vieții copilului, alăptarea poate însemna diferența dintre viață și moarte. Punerea nou-născuților la sân în prima oră a vieții este o garanție împotriva deceselor la aceasta vârstă.

Există dovezi temeinice că o alăptare eficientă are numeroase efecte asupra:

  1. copilului: combate bolile infecțioase, reduce incidența și severitatea diareei, reduce infecțiile respiratorii și otita medie acută, previne malocluzia și cariile dentare și sporește inteligența, etc.
  2. mamei: creşte distanţa dintre sarcini, reduce riscul de cancer mamar și ovarian și reduce riscul de hipertensiune arterială, etc.

În ciuda acestor beneficii clare, mulți copii nu sunt alăptați. La nivel global, numai aproximativ 2 din 5 dintre toți nou-născuții sunt puși la sân în decurs de o oră de la naștere - și numai 40% dintre copii sub șase luni sunt alăptați exclusiv.

Conform unui studiu desfășurat în 2016 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF, în România, rata alăptării exclusive a fost de 12,6%, printre cele mai mici din Europa. Datele analizate în dinamică, indică o scădere a ratei alăptării exclusive în ultimii ani.

Campania are ca obiectiv general asigurarea unei nutriții optime a copiilor până la vârsta de 24 de luni, iar ca obiectiv specific, în acord cu obiectivul OMS, creșterea la 50% a copiilor alimentați exclusiv la sân în primele 6 luni de viață, până în anul 2025.

ALP poster parinti 2019