Informații despre pesta porcină

18. 08. 13

Pesta Porcină este o boală virală, extrem de contagioasă, care afectează porcii domestici şi sălbatici, fiind răspândită la nivel global. Boala nu se transmite la om, dar duce la mari pierderi economice, datorită necesității de sacrificare a porcilor .

Pesta porcină se transmite prin contact direct dintre porcii domestici şi/sau sălbatici, bolnavi şi cei sănătoşi, prin contactul cu secreţiile salivare, lacrimale şi dejecte (fecalele animalelor infectate).

Porcii sănătoşi se pot infecta și prin contactul cu obiecte, hrană, îmbrăcăminte, mijloace de transport, adăposturi contaminate.

Virusul poate fi purtat de la porcii bolnavi către cei sănătoşi în urma deplasării animalelor sau a mișcărilor necontrolate sau ilegale ale animalelor (transport, vânzare, târguri), precum și de către oameni, păsări, insecte. Infecţia poate fi contactată și prin intermediul resturilor alimentare din gospodărie

Semnele de boală apar după aproximativ 2-4 zile de la momentul infectării și depind de stadiul acesteia, existînd trei forme de evoluție a bolii: acut, subacut și cronic. Este bine de cunoscut faptul că porcii bolnavi de pestă porcină prezintă modificări de comportament, de tipul: beau multă apă, refuză hrana, nu se deplasează sau se deplasează greoi şi au tremurături musculare. De asemenea, pot prezenta constipaţie urmată de diaree, iar coada, picioarele, urechile, abdomenul apar colorate în roşu închis.

Dacă observaţi astfel de schimbări în aspectul sau comportamentul porcilor este recomandat să apelaţi de urgenţă la Serviciul Veterinar din localitatea dumneavoastră.

IMPORTANT!

Carnea de porc provenită de la animalele infectate cu virusul pestei porcine nu constituie un pericol pentru oameni, dar este recomandat a nu se consuma. Cumpărarea cărnii pentru consum să se facă numai din surse autorizate, care au certificate sanitar-veterinare.

Mai multe detalii: https://www.publika.md/pesta-porcina-cum-se-transmite-virusul-si-care-sunt-simptomele-principale-_2757111.html