Săptămâna Europeană a Mobilității 2018

18. 09. 18

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂŢII 2018 este o campanie ce se adresează populaţiei generale, îndemnând în mod special participarea la această manifestare a celor care folosesc mult mașina personală pentru deplasările urbane.

Ce este activitatea fizică? Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), activitatea fizică este orice mişcare a corpului produsă de musculatura scheletică, care necesită consum de energie. Termenul de „activitate fizică” nu trebuie confundat cu “sportul” sau ”exerciţiile fizice” care sunt sub-categorii ale activităţii fizice cu caracter planificat, structurat, repetitiv şi care au ca scop dezvoltarea sau menţinerea condiţiei fizice. Pe lângă aceste forme structurate, în conceptul de activitate fizică sunt cuprinse și activitățile legate de transport – mersul pe jos și mersul pe bicicletă, la și de la locul de muncă. Activitățile fizice de intensitate moderată practicate în mod regulat – precum mersul pe jos și pe bicicletă prezintă beneficii importante pentru sănătate: menținerea greutății corporale normale, reducerea riscului pentru boli cardiovasculare, diabet, cancer de sân și de colon, depresie.

OMS recomandă pentru copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani cel puțin 60 de minute de activitate fizică de intensitate moderată-crescută în fiecare zi precum și activități de tonifiere musculară și fortificare osoasă de cel puțin 3 ori pe săptămână.  

În scopul asigurării educaţiei pentru sănătate a populaţiei, în 2009, Consiliul Național al audiovizualului a introdus printre alte mesaje și pe cel referitor la activitatea fizică: ”Pentru o viaţă sănătoasă, faceţi mişcare cel puţin 30 de minute în fiecare zi.”

În condițiile în care adulții din România au probleme mari de mentalitate privind utilizarea bicicletei ca mijloc alternativ de transport, tinerii reprezintã segmentul mai deschis unei noi atitudini în ceea ce privește mobilitatea personalã, cu creștere an de an. Conform EUROBAROMETRULUI 334 din Martie 2010, România se situa printre țările cu procentele cele mai reduse privind practicarea exercițiului fizic - locul 6 în ordine descrescătoare (la egalitate cu Polonia) din 27 de State Membre ale Uniunii Europene, cu 49% dintre respondenții din populația generală raportând că nu fac sport niciodată, față de 39% media europeană. În anul 2014, (EUROBAROMETRUL 412, Martie 2014) acest procent a crescut la 60% din populație, clasând România pe locul 4 în același clasament, la egalitate cu Italia, la o diferență aproape dublă, de 19%, față de media europeană de 40% care declară că nu practică sport niciodată.

În ceea ce privește activitatea fizică practicată în afara activităților sportive organizate (precum mersul pe jos sau pe bicicletă în scop de transport, dansul sau grădinăritul) în anul 2010 România se clasa pe locul 4 din 27 de State Membre, cu 27% din respondenții din populația generală declarând că nu practică niciodată activități fizice, cu 13% în plus față de media UE (14%). Acest procent crescuse la 36% în anul 2014, situând România pe locul 8 din 27 de State Membre, la diferență de 6% în plus față de media UE, 30%. În ceea ce privește activitatea fizică în rândul adolescenților, România se situează pe locul 22 în ordine descrescătoare a frecvenței elevilor de 15 ani care efectuează cel puţin o oră de activitate fizică de intensitate moderată-crescută în fiecare zi, frecvenţă înregistrată într-un şir de 41 de state. În ceea ce privește diferența între sexe, în România se constată un procent aproape dublu (21%) al băieților care practică activități fizice moderate-intense cel puțin o oră în fiecare zi, în comparație cu fetele (11%).