Ziua Mondială a Contracepției - 26 septembrie 2018

18. 09. 25

Ziua Mondială a Contracepţiei are loc în fiecare an pe 26 septembrie. Sloganul zilei pentru acest an este “Contracepţia: Viaţa ta este responsabilitatea ta!", iar scopul – informarea populației generale, mai ales a tinerilor despre metodele contraceptive, în vederea alegerilor corecte pentru sănătatea sexuală. Contracepția/planificarea familială permite persoanelor să decidă asupra numărului dorit de copii și asupra intervalului dintre sarcini.

România este pe primul loc în UE în ceea ce privește numărul de copii născuți de mame cu vârste sub 15 ani, reprezentând o treime dintre toate cazurile Uniunii Europene (676 născuți vii din 2000), conform unui comunicat al Sociețății de Educație contraceptivă și sexuală.

Fenomenul copiilor cu copii este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile”. (Gabriela Alexandrescu - Salvați Copiii, România).

Faptul că se înregistrează un număr crescut de sarcini la minore, apărând fenomenul copii cu copii, la vârsta la care dezvoltarea fizică și emoțională sunt incomplete, cu consecințe negative (abandon școlar, copii abandonați în spitale sau orfelinate, copii născuți prematur, risc de mortalitate maternă și infantilă și alte complicații la naștere), justifică acordarea unei atenții mai mari contracepției.

Contracepția, noțiunile despre sănătatea sexuală și reproductivă, vin în sprijinul înlăturării fenomenului prin conștientizarea și înțelegerea din partea mamelor, a părinților, a cuplurilor, precum și în sprijinul evitării sarcinilor nedorite și a responsabilizării fetelor și femeilor legate de faptul că fiecare copil contează.

Promovarea planificării familiale și asigurarea accesului la metode contraceptive preferate pentru femei și cupluri este esențială pentru asigurarea bunăstării și autonomiei femeilor, sprijinind sănătatea și dezvoltarea comunităților, deoarece planificarea familială:

  1. reduce necesitatea avortului, în special a celui nesigur/cu riscuri;
  2. consolidează drepturile cetățenilor pentru a decide numărul și intervalul dintre nașterile copiilor lor;
  3. previne decesele mamei și copiilor, prin prevenirea sarcinii neintenționate/nedorite;
  4. permite oamenilor să aibă numărul dorit de copii și să determine distanțele dintre sarcini, prin utilizarea metodelor contraceptive și tratamentul infertilității;
  5. păstrează fertilitatea și evită sarcinile la risc.

Un studiu efectuat în 2009 la 3.850 tineri (15-24 ani) din 18 țări de pe 4 continente (Asia-Pacific, Europa, America Latină, America de Nord) cu privire la contraceptive, arată:

  • Unul din trei tineri (36%) practică sexul neprotejat.
  • Unul din trei tineri (35%) nu utilizează contraceptive înainte de a practica sex.
  • Unul din trei tineri (36%) afirmă că metoda coitus interruptus este eficientă și (19%) o utilizează.
  • Media vârstei la primul contact sexual este de 16 ani.

Încă din cele mai vechi timpuri femeile au încercat să prevină o sarcină sau să scape de o sarcină nedorită. De aceea sunt și o multitudine de metode apărute de-a lungul timpului în funcție de progresul tehnologic al momentului. În același timp există însă și un număr imens de femei care au murit provocându-și singure avortul

Mai mult, unele metode de planificare familială , cum ar fi prezervativele, ajută la prevenirea transmiterii HIV și a altor infecții cu transmitere sexuală. Un număr de 214 milioane de femei de vârstă reproductivă din țările în curs de dezvoltare care doresc să evite sarcina, nu utilizează o metodă contraceptivă modernă.