Ziua Mondială a Sănătății Orale - 20 martie 2019

19. 03. 19

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale – o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor (FDI) este sărbătorită anual pe data de 20 martie. Acţiunile desfăşurate cu acest prilej au ca scop creşterea, la nivel global, a gradului de conştientizare a populaţiei privind importanţa menţinerii unei stări optime a sănătăţii orale la orice vârstă.

Prima zi internaţională legată de Sănătatea Orală a fost celebrată încă din anul 1994, în Anul Internaţional al Sănătăţii Orale.

Federaţia Internaţională a Dentiştilor (FDI), subliniază, prin sloganul de anul acesta "Spune Aaaa! Acționează acum pentru sănătatea ta orală!” importanţa efectuării controalelor stomatologice periodice, alături de atenţia deosebită ce trebuie acordată, încă de la vârste mici, igienei orale corecte şi alimentaţiei sănătoase.

Sănătatea orală reprezintă absenţa afecţiunilor dentare şi a durerii faciale cronice, a cancerului orofaringian, a inflamaţiilor orale, defectelor congenitale cum ar fi labioschizis sau palatoschizis, afecţiunilor gingivale, cariilor dentale şi pierderii dinţilor şi a altor boli care afectează gura şi cavitatea orală. (Definiţia OMS)

Afecţiunile orale reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, având un cost social şi economic considerabil. Cariile dentare, boala periodontală, pierderea dinţilor, leziunile mucoasei orale, cancerul orofaringian, manifestările orale ale HIV/SIDA, stomatita ulcerativă necrozantă sau traumatismele orodentale au un impact major asupra indivizilor şi societăţii în termeni economici şi de reducere a calităţii vieţii.

Factorii de risc:

  • Igiena orală deficitară şi lipsa vizitelor regulate la medicul dentist se asociază cu afecţiuni gingivale şi carii dentare.
  • Dieta bogată în zahăr şi grăsimi şi săracă în fibre, vitamine şi minerale esenţiale se asociază cu carii dentare şi pierderea prematură a dinţilor.
  • Fumatul este implicat în numeroase afecţiuni incluzând cancerul oro-faringian, afecţiuni periodontale şi a altor ţesuturi din cavitatea bucală, pierderea dinţilor.
  • Consumul excesiv de alcool creşte riscul apariţiei cancerului cavităţii bucale.
  • Alcoolul este un factor de risc major pentru numeroase probleme sociale şi violenţa fizică care adesea conduc la fracturi ale oaselor feţei sau dinţilor.
  • Nefolosirea echipamentelor de protecţie adecvată în timpul practicării anumitor sporturi sau a utilizării vehiculelor cu motor poate fi cauza unor traumatisme faciale.

Măsuri de prevenire:

  • Scăderea consumului de zahăr din alimentaţie;
  • Nutriţie echilibrată;
  • Consum de fructe şi legume;
  • Renunţarea la fumat;
  • Descurajarea copiilor şi tinerilor de a fuma;
  • Reducerea consumului de alcool;
  • Asigurarea unui nivel scăzut, dar constant de fluor în cavitatea bucală. Fluorul poate fi obţinut din apa de băut, sare, lapte, apă de gură sau pastă de dinţi fluorizată precum şi prin aplicarea profesională de fluor de catre medicul dentist.
  • Igienă orală corectă;
  • Vizite regulate (cel puţin două pe an) la medicul dentist;
  • Asigurarea accesului la apă curată de băut pentru o igienă generală mai bună şi o igienă orală corespunzătoare;
  • Folosirea efectivă a echipamentelor de protecţie adecvate în cazul practicării anumitor sporturi sau a utilizării vehiculelor;
  • Educaţia părinţilor privind sănătatea orală în timpul sarcinii şi vârsta pentru prima vizită la medicul dentist;
  • Încurajarea părinţilor de a se spăla pe dinţi împreună cu copiii lor pentru formarea unor deprinderi corecte de la o vârstă fragedă;
  • Prevenirea cancerului cavităţii orale şi a leziunilor pre-canceroase prin implicarea specialiştilor în sănătate dentară în realizarea acţiunilor de screening, diagnostic precoce, intervenţii adecvate în cazul prezenţei unor factori de risc cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool.

PosterZMSO