20. 01. 22

Ministerul Sănătății a declarat debutul sezonului gripal, înregistrat săptămâna trecută, când rata pozitivitatii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 25% pentru acelaşi subtip, iar specialiștii se așteaptă în perioada următoare la o circulație mai intensă a virusurilor gripale.

Cel mai important pas de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă este vaccinarea antigripală a persoanelor din grupele la risc, care includ femeile insărcinate, persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale cornice.

Până la data de 20.01.2020 au fost vaccinate antigripal în județul Sibiu peste 25.000 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit în cadrul campaniei Ministerului Sănătății.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.

20. 01. 22

Ministerul Sănătății împreună cu specialiști în sănătate publică pregătesc un set de măsuri pentru intervenția sistemului de sănătate publică în cazul apariției îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus. Primele măsuri în acest sens au constat în colaborarea Institutului Național de Sănătate Publică cu Ministerul Afacerilor Externe în vederea emiterii unor atenționări de călătorie. De asemenea, INSP a transmis direcțiilor de sănătate publică definiția de caz pentru a putea fi informate unitățile sanitare de la nivel național.

Informarea pentru călători privind un cluster de cazuri de pneumonie cu un nou coronavirus, depistat în orașul Wuhan, China, se poate accesa AICI.

20. 01. 21

Având în vedere confirmarea gripei aviare cu virusul H5N8 înalt patogen la păsări domestice în țări din Europa, vecine cu România sau care exportă în România păsări domestice sau produse ale acestora (Ungaria, Polonia, Slovacia) și a apariției unui focar la o fermă de păsări din județul Maramureș, există un pericol de îmbolnăvire și la populația județelor din proximitate.

Pentru a preveni îmbolnăvirile cu gripă aviară, vă recomandăm aplicarea următoarelor măsurilor generale:

  1. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar;
  2. Nu manipulaţi păsări moarte;
  3. Supravegheaţi copiii, nu-i lăsati să se joace cu păsări moarte sau bolnave;
  4. Cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate;
  5. Anuntaţi medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări;
  6. Acordaţi tot sprijinul personalului sanitar si autoritaţilor veterinare.

Acordați atenție modului de preparare a hrănii:

  1. Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate;
  2. Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate;
  3. Spălaţi–vă pe mâini inainte, între si dupa operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic;
  4. Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic;
  5. Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C;
  6. Înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar dupã aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun;
  7. Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic;
  8. După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun.
20. 01. 20

Direcția de Sănătate Publică a județului Sibiu avertizează populația despre consumul de carne de porc și de vânat, care în această perioadă se mănâncă în cantități mari și, de cele mai multe ori, fără prudență.

Cele mai importante 3 măsuri pentru evitarea infestării cu trichineloză sunt:

  1. achiziționarea cărnii și a produselor de carne doar de la surse autorizate;
  2. testarea cărnii provenite din gospodăria proprie și neconsumarea acesteia fără examen trichineloscopic negativ și prepararea corespunzătoare;
  3. la apariția de simptome caracteristice trichinelozei, accesarea serviciilor medicale în vederea tratamentului.

Mai multe detalii despre boala determinată de Trichinella spiralis, semnele clinice ale acesteia și modul adecvat de preparare a cărnii pentru a evita îmbolnăvirile, vă rugăm accesați următorul link: http://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-utile/331-trichineloza-informatii-utile-2015/file

20. 01. 17

Centrul de Formare în Ultrasonografie al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu organizează cursuri de pregătire a medicilor pentru obţinerea Atestatului în Ultrasonografie care se desfăşoară pe parcursul a două module de câte 6 săptămâni fiecare, în cadrul Laboratorului Clinic de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Începutul noului curs va fi în 24.01.2020.

Înscrieri şi informații suplimentare telefon 0742093084 - Geară Bianca.

Director Centru de Formare în Ultrasonografie,

Şef lucrări dr Racheriu Mihaela