19. 05. 16

Conform datelor centralizate din cele 6 unităţi spitaliceşti din Sibiu, în anul 2019 s-au prezentat la spital un număr total de 162 de pacienţi cu înţepături de căpuşe, faţă de 541 persoane în aceeași perioadă a anului 2018, după cum urmează:

S12 S13 S14 S15 S16 S17 S18 S19
SCJU Sibiu 1
1 5 8 8 0 15 10
Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu 6
5 5 0 7 6 16 17
Spitalul Militar Sibiu 2
4 1 1 4 3 9 10
Spitalul Munincipal Mediaş 0
0 0 0 0 0 0 7
Spitalul Orăşenesc Agnita 0
0 0 2 0 0 2 0
Spitalul Orăşenesc Cisnădie 0
0 0 2 0 0 3 2
TOTAL 9 10 11 13 19 9 45 46


2019 S19

19. 04. 24

Conform datelor centralizate din cele 6 unităţi spitaliceşti din Sibiu, în anul 2019 s-au prezentat la spital un număr total de 62 de pacienţi cu înţepături de căpuşe, faţă de 135 persoane în aceeași perioadă a anului 2018, după cum urmează:

S12 S13 S14 S15 S16
SCJU Sibiu 1
1 5 8 8
Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu 6
5 5 0 7
Spitalul Militar Sibiu 2
4 1 1 4
Spitalul Munincipal Mediaş 0
0 0 0 0
Spitalul Orăşenesc Agnita 0
0 0 2 0
Spitalul Orăşenesc Cisnădie 0
0 0 2 0
TOTAL 9 10 11 13 19

 

2019 S16

19. 01. 21

În fiecare an gripa afectează între 5% și 15% din populație. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la complicaţii, în special pentru persoanele din grupele la risc.

Grupele cu risc includ femeile însărcinate, persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale cronice, cum ar fi:

 1. astmul bronșic și alte boli respiratorii;
 2. diabetul zaharat și alte boli endocrine;
 3. boli de inimă;
 4. boli de rinichi;
 5. boli de ficat;
 6. boli metabolice;
 7. boli neurologice;
 8. obezitate;
 9. sistemul imunitar slăbit (din cauza bolii sau de tratamentului).

Este important să urmați recomandările medicului dumneavoastră pentru a evita complicațiile grave legate de gripă, în special dacă faceți parte din categoria persoanelor cu risc.

Care sunt simptomele?

Gripa sezoniera este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Cu toate că unele infecții pot fi foarte ușoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.

Puteti recunoaște o viroză respiratorie alta decât gripa, dupa debutul mai lent al bolii (începe ușor cu usturimi în gat, nas înfundat, dureri de cap), cât și după evoluția mai ușoară a bolii.

Aceste forme de viroze respiratorii (răceala) sunt cauzate de alte virusuri respiratorii (adenovirus, virus sincițial respirator, virusuri paragripale etc.):

gripa

Complicațiile gripei pot include pneumonii, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet. La persoanele în vârstă, gripa poate provoca, uneori, și/sau agrava anumite afecțiuni cardiace, care ar putea duce apoi la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Cum pot să mă îmbolnăvesc?

Gripa se raspândește de la o persoană la alta:

 • Prin contactul direct prin picăturile de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut.
 • Prin contactul indirect, atunci când picături sau secrețiile din nas sau gât se depun pe suprafețe, cum ar fi mâinile. De acolo, virusul poate fi transferat către alte persoane care apoi își ating fața.

Ce puteți face pentru a vă proteja împotriva gripei?

În primul rând, vaccinați-vă împotriva gripei! Vaccinarea în fiecare an, este măsura de prevenire unică cea mai eficientă împotriva gripei sezoniere, reducâd foarte mult riscul de îmbolnăvire. Eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcție de tipurile de virusuri circulante în fiecare sezon. Vaccinul antigripal nu conține virusuri gripale vii. Acest lucru înseamnă că vaccinul nu poate provoca gripă sau alte infecții.

Este bine de știut că vaccinarea antigripală nu protejează față de alte tipuri de virusuri respiratorii; ca urmare, persoanele vaccinate antigripal sunt protejate doar față de gripă, boală mult mai gravă și care frecvent evoluează cu complicații și chiar deces.

Pentru a limita răspândirea gripei, dar și a altor viroze respiratorii, este necesar să luați și următoarele măsuri generale preventive:

 • Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun.
 • Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați.
 • Apoi, acoperiți și aruncați șervețelul folosit. Nu reutilizați batiste sau șervețele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate.
 • Dacă nu aveți un șervețel disponibil: Stranutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu brațul.
 • Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medical.

Sursă informații gripă: Institutul Național de Sănătate Publică,  http://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-utile.

18. 12. 20

220px Clinical appearance of eyes in trichinosis by trichinella 3MG0027 loresDirecția de Sănătate Publică a județului Sibiu avertizează populația despre consumul de carne de porc și de vânat, care în această perioadă se mănâncă în cantități mari și, de cele mai multe ori, fără prudență.

Cele mai importante 3 măsuri pentru evitarea infestării cu trichineloză sunt:

 1. achiziționarea cărnii și a produselor de carne doar de la surse autorizate;
 2. testarea cărnii provenite din gospodăria proprie și neconsumarea acesteia fără examen trichineloscopic negativ și prepararea corespunzătoare;
 3. la apariția de simptome caracteristice trichinelozei, accesarea serviciilor medicale în vederea tratamentului.

Mai multe detalii despre boala determinată de Trichinella spiralis, semnele clinice ale acesteia și modul adecvat de preparare a cărnii pentru a evita îmbolnăvirile, vă rugăm accesați următorul link: http://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-utile/331-trichineloza-informatii-utile-2015/file

18. 11. 26
 1. CABINETE MEDICALE DE FAMILIE
 2. CABINETE STOMATOLOGICE
 3. CABINETE MEDICALE DE SPECIALITATE
 4. FARMACII
 5. LABORATOARE

Vă aducem la cunoștință că, în conformitate cu Legea 226/2009, privind organizarea și funcționarea statisticii oficiale în România, aveți obligativitatea să raportați către DSP SIBIU darea de seamă privind activitatea unității sanitare, pe perioada 01 ianuarie - 31 decembrie 2018.

Datele vor fi transmise electronic (E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.; Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.; Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.) sau pe suport de hârtie, ștampilat și semnat.

Termenul de raportare: 10 ianuarie 2019.