Gripa sezonieră - cele mai importante măsuri de prevenire

20. 01. 22

Ministerul Sănătății a declarat debutul sezonului gripal, înregistrat săptămâna trecută, când rata pozitivitatii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 25% pentru acelaşi subtip, iar specialiștii se așteaptă în perioada următoare la o circulație mai intensă a virusurilor gripale.

Cel mai important pas de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă este vaccinarea antigripală a persoanelor din grupele la risc, care includ femeile insărcinate, persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale cornice.

Până la data de 20.01.2020 au fost vaccinate antigripal în județul Sibiu peste 25.000 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit în cadrul campaniei Ministerului Sănătății.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.