Campania "Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!" - Ianuarie 2020

20. 01. 13

Poster populatie campanie1 2020

Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătăţii individuale și a „stării de bine”, descriind nu numai absența bolii, ci și capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viața familială, socială și profesională.

Spre deosebire de afecțiunile somatice, identificarea și intervenția timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor și teama stigmatizării. Tulburările mintale constituie una dintre cauzele principale ale poverii bolii și ale anilor de viață sănătoasă pierduți (disability-adjusted life years, DALY), afectând calitatea vieții.

În anul 2018, în România, ponderea pacienților cu tulburări mintale și de comportament a fost de 2445 cazuri la 100.000 de locuitori.

Campania de sănătate mintală desfășurată în luna ianuarie a acestui an are ca scop creșterea nivelului de informare și conștientizare a populaței generale și a profesioniștilor din asistența medicală primară privind problematica sănătății mintale.

Grupurile țintă ale campaniei sunt: Populația generală și Profesioniștii din asistența medicală primară.

Sloganul campaniei este: „Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!”

Obiectivele campaniei:

  • informarea populaţiei generale privind importanța identificării și intervenției timpurii în cazul tulburărilor mintale;
  • conştientizarea şi promovarea unei mai bune înţelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieţii oamenilor;
  • creșterea accesului la informații pentru:
    • îmbunătățirea îngrijirilor și înlăturarea stigmatizării persoanelor cu tulburări mintale;
    • aplicarea testelor de screening în cabinetele medicilor de familie.