Informare referitoare la infecția cu virusul West Nile

18. 08. 29

wn1Virusul West Nile este răspândit prin înțepăturile tânțarilor infectați care sunt purtători și care se infectează la rândul lor când se hrănesc din păsări infectate. Țănțarii infectați pot transmite apoi acest virus la oameni sau animale prin înțepătură.

În județul Sibiu au fost confirmate la sfârșitul lunii august trei cazuri de infecție cu virusul West Nile (cazurile sunt din localitățile Poaiana Sibiului, Roșia și Ruși), aflându-se în curs de investigare un alt caz, cu domiciliul în municipiul Sibiu. Toți bolnavii au prezentat simptome clinice de meningo-encefalită, iar evoluția a fost favorabilă, în prezent fiind externați. Cazurile sunt sporadice, nu au legătură între ele.

În acest context, Direcția de Sănătate Publică a județului Sibiu a informat toate instituțiile implicate pentru a se aplica cu rigurozitate măsurile de prevenire a răspândirii acestei infecții, pe raza a celor 3 localități, conform Planului de măsuri pentru supravegherea și prevenirea infecției cu virusul West Nile în județul Sibiu.

Ministerul Sănătății recomandă intensificarea măsurilor de dezinsecție în toate localităţile din țară pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile.

Specialiștii menționează că infecția cu virusul West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țântar.

Circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet medical:

 1. febră;
 2. durere de cap intensă;
 3. dureri musculare;
 4. vărsături;
 5. erupţii cutanate.

În cazurile severe, complicate care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome:

 1. rigiditate a gâtului;
 2. sensibilitate crescută la lumină;
 3. convulsii;
 4. frisoane;
 5. oboseală cronică;
 6. slăbiciune musculară.

Ministerul Sănătăţii recomandă populației mai multe măsuri de protecţie:

 • evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
 • utilizarea substanţelor repelente de ţanţari;
 • montarea de plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor;
 • limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.);
 • asigurarea măsurilor de desecare a bălților cu apă din jurul gospodăriilor;
 • îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.

wn2